Va asteptam la cabinet

Blvd. Chisinau 8, Bl. M2, Sc. C,
Parter, Ap. 81, Sector 2, Bucuresti
Mobil: 0723.180.294
Fix: 031.805.78.71
Email: contact@dentalartistimplant.ro

Extractie dentara - Metoda chirurgicala care consta in indepartarea unui dinte din alveola acestuia.

Considerente generale

Extractia dentara este o interventie ce consta in indepartarea unui dinte bolnav, care provoaca si intretine procesele patologice locale, regionale si generale ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare.

Aceasta interventie chirurgicala poate fi efectuata fie de medicul dentist, fie de chirurgul maxilo-facial (acesta din urma avand o pregatire mult mai solida, in special in cazul aparitiei unor complicatii).

In acele cazuri in care particularitatile anatomice sau alte procese patologice fac imposibil tratamentul endodontic, se pot utiliza metode chirurgicale ajutatoare, care prelungesc viata dintelui natural pe arcada dentara si amana extractia:

  • chiuretajul periapical
  • curatarea tesuturilor patologice de la varful radacinii. rezectia apicala
  • indepartarea varfului radacinii, urmata de curatarea tesutului patologic din jurul radacinii dintelui. amputatia radiculara - tehnica chirurgicala ce se foloseste pentru conservarea unor molari la care una dintre radacini este irecuperabila (prezinta un proces inflamator osteo-parodontal).

Tipuri de extractie:

  • extractie cu alveoloplastie (Modelarea osului alveolar in urma unei extractii dentare).
  • extractie prin alveolotomie (Incizie chirurgicala a alveolelor dentare).

In functie de pozitia dintelui ce urmeaza a fi supus interventiei exista alte doua tipuri de extractii:

  • extractia simpla - efectuata atunci cand dintele este vizibil in cavitatea bucala (a erupt).

Acestea sunt cele mai frecevente tipuri de extractii realizate de medicii dentisti: sub efectul unei anestezii locale medicul va realiza extractia cu ajutorul unui cleste dentar, prin miscari repetate inainte- inapoi pentru a largi alveola dintelui. Daca este necesar acesta foloseste si un intrument numit elevator, pozitionat intre dinte si gingie, pentru a facilita extractia.

  • extractia chirurgicala – efectuata atunci cand dintele nu a erupt inca sau nu este usor vizibil in cavitatea bucala (s-au rupt la nivelul gingiei).

In acest caz un chirurg maxilo-facial, cel mai adesea, va realiza o incizie la nivelul gingiei si va indeparta lamboul gingiei, pentru a crea o cale de acces catre dintele in cauza (sau fragmentul dentar).