Sfaturi dupa tratament

Va asteptam la cabinet

Blvd. Chisinau 8, Bl. M2, Sc. C,
Parter, Ap. 81, Sector 2, Bucuresti
Mobil: 0723.180.294
Fix: 031.805.78.71
Email: contact@dentalartistimplant.ro

Dupa tratamente chirurgicale

De obicei, dupa extractia unui dinte se produce o mica hemoragie care se opreste in 4-5 minute, formandu-se un cheag (o pelicula ce protejeaza zona inciziei si osul alveolei).

Pentru persoanele insa care sufera de tulburari de coagulare a sangelui, aceasta sangerare se poate prelungi sau poate porni din nou dupa 1-3 zile de la scoaterea dintelui.

In aceasta situatie hemoragia poate fi provocata de o lovitura, de o infectie, de unele resturi dentare, care nu au fost extrase ori de hipertensiunea arteriala. De asemenea, hemoragia poate fi declansata si de alimente sau lichide fierbinti consumate la scurt timp, dupa extragerea dintelui.

Este esential sa mentineti zona curata si sa preveniti infectia. Medicul dentist va va da sa muscati usor pe o bucata de tifon uscat, steril, pe care trebuie sa il tineti timp de 30-45 de minute pentru a reduce hemoragia pana la oprirea completa.

Principalele recomandari pentru a grabi vindecare sunt:

 • In primele 24 de ore nu clatiti, nu scuipati si nu folositi paiul pentru a consuma lichide.
 • Consumati medicamentele prescrise de medic, pentru a calma durerea instalata dupa ce efectul anesteziei a trecut si a preveni infectia.
 • Abia dupa 24 de ore puteti clati gura cu apa calduta sau solutie de apa salina pentru a reduce umflaturile si a ameliora durerea.
 • Schimbati pansamentul regulat, inainte ca acestea sa fie imbibat cu sange.
 • Relaxati-va dupa interventie. Nu intreprindeti activitati fizice, caci acestea pot declansa sangerarea.
 • Consumati alimente moi ca gelatina, supa etc.
 • Nu aplicati presiune cu limba asupra zonei de incizie.
 • Nu stati culcat pe spate, adoptati o pozitie in sezut.
 • Pe masura ce zona se vindeca puteti sa adaugati si alimente mai dure in alimentatia dumneavoasra insa manifestati o atentie sporita in timpul masticatiei.
 • Ingrijiti-va delicat ceilalti dinti, fara a afecta zona de extractie.
 • Aplicati comprese cu apa rece pe obraz pentru a reduce durerea si a dezumfla tesuturile moi.
 • Nu consumati tutun sau produse similare.

Dupa albire

Limitati consumul de bauturi ce pateaza smaltul dintilor cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul rosu si bauturile carbogazoase. O alternativa este sa folositi paiul.

Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa, mai ales dupa consumarea alimentelor ce pot pata, precum murele, zmeura, afinele, sosurile rosii etc.

Introduceti in regimul zilnic alimente ce necesita timp mai indelungat de mestecare: morcovii, merele, gutui s.a. Acestea sunt usor abrazive si ajuta la curatarea placii bacteriene.

Respectati igiena orala zilnic, de cel putin 2 ori pe zi, realizata corect, plus folosirea atei dentare si a apei de gura.

Exista diverse paste de dinti cu efect garantat de albire, insa rezultatele acestor produse nu se ridica la asteptarile consumatorilor, ele reusind mai degraba sa intretina un rezultat de albire profesionala sau sa dea un pic de luminozitate dintiilor indepartand unele pete decat sa-i albeasca. De altfel, cercetatorii au descoperit faptul ca in timp, pasta de dinti cu efect de albire sensibilizeaza dintii datorita substantelor specifice, care nu sunt indicate pentru smalt.